Završen XII AVIFest – Nabolji film “Gaia”

Posted on

Sinoć je u podgoričkom KIC-u, projekcijom nijemog fima “Vesela udovica” (1925) završen XII AVIFest, 2017!

U punoj multimedijalnoj sali, prikazano je 15 kratkih filmova crnogorskih autora. Radi se novim filmovima nastalim u 2017. godini, raznih tematika i žanrova: od kratke, dokumentarne forme, preko eksperimentalne i igrane, do videoskeča i komedije. Publika je, tradicionalno, birala nabolje filmove:

Nabolji film XII AVIFesta je “Gaia” (07:00), autora Darka Vučkovića iz Podgorice. Ideja filma prati proces stvaranja skulpture, od uzimanja sirovog materijala, gline iz zemlje, preko procesa obrade do njegove transformacije u dovršeno umjetničko djelo. Kamera: Mladen Ivanović, muzika: Igor Mijović

Takođe, publika je istakla filmove: “Parkinške destinacije” ( 6:50) autora Saše Radovića i “Pecki novogodišnji” (8:58) autorki Paris & Pipa.

Festival posebno pohvaljuje rad “Oda nedostižnom” (6:35) autorke Jelene Živković

Posebnu pažnju ovogodišnjeg festivala privukla je primijerna selekcija Jugolovenska video avijacija gdje je publika bila u prilici da odgleda najnovije kratke filmove iz regiona, a koji su višestruko nagrađivani na festivalima širom Evrope i svijeta. Urednik: prof. Dragan Živančević. Inostrana selekcija, urednika Pjer L. Vaillancourta, bila je čarobna. Oba navedena programa repriziraćemo na zahtjev publike tokom februara u KIC-u, u sali Dodest.

Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli da se festival uspješno organizuje!

Posebnu zahvalnost upućujemo autorima iz svih selekcija, divnoj publici i osoblju KIC-a! Vidimo se na XIII AVIFestu 2018!

Zoran Bojović, urednik AVIFest-a

Leave a Reply